Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w sosie beszamelowym z kozim serem ? Jak dla nas pysznie. Dodatek sera koziego dojrzewającego okazał się strzałem w dziesiątkę.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 634
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 35
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 344
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 634
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 35
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 344
Składniki
Kalafior obrałem z liści, opłukałem, usunąłem głąb i grube łodygi, podzieliłem na różyczki o średnicy nie większej niż 4 cm. Zalałem taką ilością wrzątku, aby woda przykrywała kalafior, wsypałem płaską łyżeczkę soli, ćwierć łyżeczki cukru. Gotowałem ok. 10 minut. Odcedziłem i zostawiłem na sicie, aby woda odciekła. Następnie ułożyłem kalafior w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Sos beszamelowy: w rondelku roztopiłem masło, wsypałem mąkę i podsmażyłem 2-3 minuty ( nie dopuścić, aby mąka się przyrumieniła ). Wlałem wolno mleko, doprowadziłem do wrzenia ciągle mieszając , gotowałem na niewielkim ogniu 5 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru. Sos beszamelowy wymieszałem z serem kozim, startym na tarce o małych oczkach. Zalałem nim kalafior. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekałem 13 minut, aż sos lekko się przyrumienił.