Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w sosie beszamelowym z kozim serem ? Jak dla nas pysznie. Dodatek sera koziego dojrzewającego okazał się strzałem w dziesiątkę.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4432
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12036
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6845
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4432
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12036
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6845
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Składniki
Kalafior obrałem z liści, opłukałem, usunąłem głąb i grube łodygi, podzieliłem na różyczki o średnicy nie większej niż 4 cm. Zalałem taką ilością wrzątku, aby woda przykrywała kalafior, wsypałem płaską łyżeczkę soli, ćwierć łyżeczki cukru. Gotowałem ok. 10 minut. Odcedziłem i zostawiłem na sicie, aby woda odciekła. Następnie ułożyłem kalafior w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Sos beszamelowy: w rondelku roztopiłem masło, wsypałem mąkę i podsmażyłem 2-3 minuty ( nie dopuścić, aby mąka się przyrumieniła ). Wlałem wolno mleko, doprowadziłem do wrzenia ciągle mieszając , gotowałem na niewielkim ogniu 5 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru. Sos beszamelowy wymieszałem z serem kozim, startym na tarce o małych oczkach. Zalałem nim kalafior. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekałem 13 minut, aż sos lekko się przyrumienił.