Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalafior zapiekany w sosie bazyliowym

Kalafior zapiekany w sosie bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2491 Ocena: 17525

Dodano:

Odsłon: 2346

Smaczna i zdrowa przekąska.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafior zapiekany w sosie bazyliowym

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kalafior włożyć do garnka, zalać wodą z dodatkiem soli, cukru, mleka, jednej łyżki masła i jednej łyżeczki soku z cytryny i gotować około 15 minut. Z łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę, zaciągnąć wywarem z kalafiora, przyprawić do smaku i gotować około 10 minut stale mieszając. Następnie zaciągnąć śmietaną, dodać posiekaną bazylię. Kalafior odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (możemy go podzielić na mniejsze części), polać przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń