Do góry

Przekąski Przepis na:

Kanapka kebab gyros

Kanapka kebab gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 497

Dodano:

Odsłon: 4726

Doskonały pomysł na wykorzystanie gotowanego udka z kurczaka. Przepyszna kanapka kebab gyros doskonałym sosem kebab gyros ostry. Dla ceniących łagodniejsze smaki polecamy sos kebab gyros łagodny.

Składniki

  • udko kurczaka (gotowane, idealne z wywaru lub rosołu)
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • 2 pełne łyżki sosu kebab gyros ostry
  • kilka plasterków pomidora
  • kilka plasterków cebuli czerwonej
  • masło (do posmarowania bułki)
  • bułka pita
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki: oliwę, curry, paprykę, sól i sos kebab gyros ostry.

  2. Mięso z udka kurczaka pokroić na większe kawałki. Wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić na około pół godziny. Następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

  3. Bułkę przekroić na pół, posmarować delikatnie masłem (od środka) i ugrillować w grillu elektrycznym (średni ogień, góra-dół).

  4. W środek ugrillowanej bułki ułożyć upieczone mięso, pomidor, cebulę i polać dodatkowo sosem kebab gyros.

    Podawać ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń