Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna kanapka z dorszem i sałatką
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Papryki pokrój w kosteczkę ( wykorzystałem paprykę czerwoną, żółtą i marynowane papryczki chilli). Do pokrojonych papryk dorzuć przesiekaną pietruszkę, świeżo mielony pieprz trzy łyżki majonezu i wymieszaj wszystko. Sałatka do mojej kanapki z dorszem jest już gotowa. Teraz zabierzemy się za przygotowanie panierki. Do mąki wsyp przyprawy: po dwie łyżeczki czosnku granulowanego, słodkie papryki i curry, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Pierwsza baza panierki jest już gotowa. Następnie przygotuj ciasto naleśnikowe ( 1 szklanka mleka, 1 szklanka mąki i jedno jajko). Dorsza należy pokroić na mniejsze kawałki i posolić. Możemy teraz przejść do panierowania i smażenia ryby. W międzyczasie wrzucie jeszcze chleb tostowy do tostera/grilla, aby lekko się przypiekły. Zaczynamy panierować kolejno: mąka z przyprawami, ciasto naleśnikowe i dopiero na rozgrzany olej. Smażymy kilka minut, aż dorsz lub bardziej ciasto naleśnikowe zrumieni się. Na gotowe tosty nakładamy sałatkę z papryk, następnie usmażonego dorsza ( u mnie zmieściły się dwa kawałki) i przykrywamy całość tostem posmarowanym od spodu majonezem. Smacznego!