Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla tych, którzy nie potrafią się oprzeć mięsnym kuleczkom, mamy coś wyjątkowego. Kanapki z klopsikami to pyszne połączenie miękkiej bułki, aromatycznego sosu pomidorowego, rozpływającego się sera i oczywiście apetycznych pulpecików. Sekretem smaku tej przekąski jest pieczenie mięsa w piekarniku, a następnie gotowanie go w sosie, aby uzyskać niesamowity aromat i miękkość. Przygotowując tę przekąskę, pamiętaj o podpieczeniu bułek – to klucz do zachowania chrupkości pieczywa i zablokowania przesiąkania sosu. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wydobyć smak z kanapki, warto dorzucić ulubione pikle, kiszone ogórki, marynowaną cebulkę bądź pieczarki.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 523
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25081
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6164
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 523
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25081
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6164
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania sosu. W średnim garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę, po czym podsmaż do miękkości. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po minucie wrzuć pomidory. Dodaj koncentrat pomidorowy, zioła, sól, pieprz i cukier. Do garnka wlej wodę lub bulion, przykryj rondel pokrywą i gotuj sos na średnim ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dla uzyskania lepszej gładkości możesz zblendować sos.
Przyjedź do przyrządzenia klopsików. W misce umieść mielone mięso, dodaj startą na tarce cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także bułkę tartą, parmezan, przyprawy, sól oraz pieprz. Na koniec dolej wodę i dokładnie wymieszaj mięso na jednorodną masę. Nabieraj mięso łyżką i formuj klopsiki przypominające wielkością orzechy włoskie. Pulpeciki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw klopsiki na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po upieczeniu przełóż mięsne kuleczki do sosu i podgrzewaj około 5-10 minut, aby smaki się połączyły.
Rozetnij bułki (jednak, aby nie rozcinać ich na dwie części). Rozłóż bułki na blasze (wnętrzem do góry) i wstaw je do jeszcze gorącego piekarnika ustawionego na 180°C i trzymaj ok. 2 minuty, aż lekko się zarumienią. Po tym czasie włóż plasterki sera z połowy porcji lub cienką warstwę sera tartego do wnętrza pieczywa i wstaw na kolejne 2-3 minuty. Do przygotowanych bułek włóż klopsiki oraz odrobinę sosu, posyp resztą sera i wstaw na ostatnie 2 minuty do pieca, aż ser się rozpuści. Kanapki z klopsikami podawaj od razu.