Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego to pieczone pikantne wypieki, które świetnie nadają się jako przekąska czy dodatek do barszczu. Będą ciekawą propozycją na wigilijnym stole, która zyska uznanie dorosłych i dzieci.
Takie kapuśniaczki są zawsze na stole Wigilijnym u mojej Babci z Bieszczad.
Odsłon: 12503
Smaczna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno
Odsłon: 6343
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 494
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 218
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 385
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3656
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3979
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 494
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 218
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 385
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3656
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3979
Składniki
Grzyby zalej wodą i odstaw na 15 minut. Oba rodzaje kapusty poszatkuj drobno i umieść w garnku z wodą, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i solą. Gotuj całość na średnim ogniu do miękkości kapusty – ok. 5 minut. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na maśle na złoty kolor i dodaj do kapusty. Następnie obierz i posiekaj cebulę oraz także podsmaż ją do zeszklenia. Dodaj do pozostałych składników. Grzyby posiekaj i dodaj do kapusty razem z całą wodą z moczenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj całość jeszcze przez ok. godzinę lub do odparowania płynu. Odstaw i ostudź. W razie potrzeby odcedź z nadmiaru płynu.
Przygotuj kapuśniaczki. Ciasto francuskie rozwiń i przekrój je na pół wzdłuż dłuższego boku. Wzdłuż, na środek każdego paska ciasta francuskiego rozłóż równomiernie po ok. ¼ przygotowanej wcześniej kapusty. Zlep końce i mocno dociśnij. Rulonik podziel na kawałki o długości ok. 6-7 cm. Przełóż paszteciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W osobnej miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch kapuśniaczków. Posyp je równomiernie nasionami kminku. Piecz kapuśniaczki z ciasta francuskiego przez 20-30 minut (do zezłocenia) w temperaturze 190 st. Celsjusza. Jeśli producent ciasta francuskiego podaje inne parametry pieczenia, należy ich przestrzegać. Kapuśniaczki podawaj na ciepło, z dodatkiem barszczu.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Śledź na słodko
Przekąski
Pizza na cienkim cieście
Przekąski
Zapiekanka warzywna
Przekąski
Roladki z chipsami
Śledź na słodko
Dobry śledzik nie jest zły. Jeśli chodzi o mnie, to ja preferuję w słodkiej n...
Odsłon: 179
Pizza na cienkim cieście
Pyszna pizza lepsza niż w pizzerii Polecam przepis
Odsłon: 120