Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego to pieczone pikantne wypieki, które świetnie nadają się jako przekąska czy dodatek do barszczu. Będą ciekawą propozycją na wigilijnym stole, która zyska uznanie dorosłych i dzieci.
Składniki
Grzyby zalej wodą i odstaw na 15 minut. Oba rodzaje kapusty poszatkuj drobno i umieść w garnku z wodą, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i solą. Gotuj całość na średnim ogniu do miękkości kapusty – ok. 5 minut. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na maśle na złoty kolor i dodaj do kapusty. Następnie obierz i posiekaj cebulę oraz także podsmaż ją do zeszklenia. Dodaj do pozostałych składników. Grzyby posiekaj i dodaj do kapusty razem z całą wodą z moczenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj całość jeszcze przez ok. godzinę lub do odparowania płynu. Odstaw i ostudź. W razie potrzeby odcedź z nadmiaru płynu.
Przygotuj kapuśniaczki. Ciasto francuskie rozwiń i przekrój je na pół wzdłuż dłuższego boku. Wzdłuż, na środek każdego paska ciasta francuskiego rozłóż równomiernie po ok. ¼ przygotowanej wcześniej kapusty. Zlep końce i mocno dociśnij. Rulonik podziel na kawałki o długości ok. 6-7 cm. Przełóż paszteciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W osobnej miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch kapuśniaczków. Posyp je równomiernie nasionami kminku. Piecz kapuśniaczki z ciasta francuskiego przez 20-30 minut (do zezłocenia) w temperaturze 190 st. Celsjusza. Jeśli producent ciasta francuskiego podaje inne parametry pieczenia, należy ich przestrzegać. Kapuśniaczki podawaj na ciepło, z dodatkiem barszczu.