Do góry

Przekąski Przepis na:

Kapusta włoska pod beszamelem

Kapusta włoska pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2295 Ocena: 50595

Dodano:

Odsłon: 2043

:)

Składniki

  • Kapusta włoska 0,3 kg
  • sos beszamelowy z serem:
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 dag żółtego sera
  • sól ,cukier, biały pieprz, gałka muszkatołowa
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapusta włoska pod beszamelem

Przygotowanie

  1. Najpierw z kapusty usuwamy zewnętrzne, brzydkie liście, następnie kroimy ją na ósemki.

    Żeby podczas gotowanie ósemki się nie porozwalały na pojedyncze liście, spinamy je wykałaczkami. Tak przygotowane kawałki kapusty gotujemy na parze, lub w osolonej wodzie do średniej twardości - kapusta powinna być twarda i raczej surowa niż ugotowana.


    Kiedy kapusta się gotuje, przyrządzam sos beszamelowy

    W rondelku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę i podsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy wolno mleko,doprowadzamy do wrzenia i ubijamy trzepaczką,gotujemy na niewielkim ogniu ok 5 min. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy ser,starty na tarce i doprawiamy do smaku solą,cukrem i gałą muszkatołową.

    Kapustę układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, polewamy szczodrze beszamelem i posypujemy startym serem.

    Kapusta będzie się zapiekała w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10-12 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 lipca 2014 Niepotrzebnie zatopiłeś kapustę (podobnie jak sałatkę jajeczną) w sosie.Przecież bohaterem tej potrawy jest kapusta,a sos ma tylko podkreślić jej delikatny smak,a nie ją zdominować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń