Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18001
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 489
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 970
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7491
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8848
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18001
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 489
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 970
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7491
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8848
Składniki
Najpierw z kapusty usuwamy zewnętrzne, brzydkie liście, następnie kroimy ją na ósemki. Żeby podczas gotowanie ósemki się nie porozwalały na pojedyncze liście, spinamy je wykałaczkami. Tak przygotowane kawałki kapusty gotujemy na parze, lub w osolonej wodzie do średniej twardości - kapusta powinna być twarda i raczej surowa niż ugotowana. Kiedy kapusta się gotuje, przyrządzam sos beszamelowy W rondelku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę i podsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy wolno mleko,doprowadzamy do wrzenia i ubijamy trzepaczką,gotujemy na niewielkim ogniu ok 5 min. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy ser,starty na tarce i doprawiamy do smaku solą,cukrem i gałą muszkatołową. Kapustę układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, polewamy szczodrze beszamelem i posypujemy startym serem. Kapusta będzie się zapiekała w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10-12 minut.