Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mało znane u nas warzywo. Jak poznacie jego smak, myślę, że przypadnie do gustu.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5960
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9024
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8366
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5747
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5960
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9024
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8366
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5747
Składniki
Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem. W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min Pomidory sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem miąższ. Pokroiłem na kostkę. Szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem i przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem winem , dodałem starta skórkę cytryny i sok z niej 3 łyżki oraz bulion z cielęciny, zagotowałem na mocnym ogniu do odparowania 1/3 płynu. Pęczek różnych ziół ( bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon ) po umyciu oberwałem Razem z kostkami pomidorów dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem karczochy.