Do góry

Przekąski Przepis na:

Karczochy w ziołowym bulionie

Karczochy w ziołowym bulionie

Autor:

Przepisów i artykułów: 872 Ocena: 16742

Dodano:

Odsłon: 12869

Mało znane u nas warzywo. Jak poznacie jego smak, myślę, że przypadnie do gustu.

Składniki

  • 4 karczochy
  • cytryna
  • 2 pomidory
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • otarta skórka z cytryny
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem.
    W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min
    Pomidory sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem miąższ. Pokroiłem na kostkę.
    Szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem i przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem winem , dodałem starta skórkę cytryny i sok z niej 3 łyżki oraz bulion z cielęciny, zagotowałem na mocnym ogniu do odparowania 1/3 płynu.
    Pęczek różnych ziół ( bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon ) po umyciu oberwałem Razem z kostkami pomidorów dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem karczochy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EVAMI 02 lipca 2015 Uwielbiam karczochy ,ale nie mam cierpliwości do ich przygotowania .
Kupuje najcześciej "gotowce" lub marynowane w zalewie z oliwa .
Marzy mi się taka kolacja w francuskim stylu ,gdzie podanie karczochów jest zapowiedzią ....ciekawego" wieczoru we dwoje

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń