Do góry

Przekąski Przepis na:

Karczochy z sosem holenderskim

Karczochy z sosem holenderskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 2286 Ocena: 50292

Dodano:

Odsłon: 2427

:)

Składniki

  • 4 karczochy
  • 1 cytryna
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • Biały pieprz
  • Sól
  • Szczypta pieprzu cayenne
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karczochy z sosem holenderskim

Przygotowanie

  1. Karczochy umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroić na pół. Łodygi karczochów odłamać. Ostrym nożem odkroić pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natrzeć sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąć.
    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotować w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min.
    Przygotować sos holenderski. Masło ogrzać na małym ogniu ,aż oddzieli się biała serwatka. Zdjąć z ognia i studzić masło przez 5 min.
    W tym czasie do metalowej miski włożyć żółtka ,dodać wino ,łyżkę soku z cytryny ,łyżeczkę soli ,pieprz i pieprz cayenne ,ubijać nad gorącą kąpielą wodną na kremową masę.
    Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i domieszać roztopiony tłuszcz. Miskę ponownie wstawić nad gorącą kąpielą wodną i ubijać sos trzepaczką ,aż powstanie gęsty sos.
    Karczochy osączyć ,odwracając je do góry dnem ,i ułożyć na ogrzanych talerzach ,sos wlać na talerz wokół karczochów.
    Jedząc należy obrywać listki karczochów i zanurzać je w sosie. Mięsistą część listków wyciskać zębami. Środkowe ,trawiaste listki oraz łodyżki usunąć. Dno ,najsmaczniejszą część karczochów ,zjeść nożem i widelcem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń