Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Składniki
Karczochy umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroić na pół. Łodygi karczochów odłamać. Ostrym nożem odkroić pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natrzeć sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąć. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotować w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min. Przygotować sos holenderski. Masło ogrzać na małym ogniu ,aż oddzieli się biała serwatka. Zdjąć z ognia i studzić masło przez 5 min. W tym czasie do metalowej miski włożyć żółtka ,dodać wino ,łyżkę soku z cytryny ,łyżeczkę soli ,pieprz i pieprz cayenne ,ubijać nad gorącą kąpielą wodną na kremową masę. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i domieszać roztopiony tłuszcz. Miskę ponownie wstawić nad gorącą kąpielą wodną i ubijać sos trzepaczką ,aż powstanie gęsty sos. Karczochy osączyć ,odwracając je do góry dnem ,i ułożyć na ogrzanych talerzach ,sos wlać na talerz wokół karczochów. Jedząc należy obrywać listki karczochów i zanurzać je w sosie. Mięsistą część listków wyciskać zębami. Środkowe ,trawiaste listki oraz łodyżki usunąć. Dno ,najsmaczniejszą część karczochów ,zjeść nożem i widelcem.