Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 35
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 108
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 441
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32616
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 77
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 106
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 35
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 108
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 441
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32616
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 77
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 106
Składniki
Karczochy umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroić na pół. Łodygi karczochów odłamać. Ostrym nożem odkroić pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natrzeć sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąć. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotować w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min. Przygotować sos holenderski. Masło ogrzać na małym ogniu ,aż oddzieli się biała serwatka. Zdjąć z ognia i studzić masło przez 5 min. W tym czasie do metalowej miski włożyć żółtka ,dodać wino ,łyżkę soku z cytryny ,łyżeczkę soli ,pieprz i pieprz cayenne ,ubijać nad gorącą kąpielą wodną na kremową masę. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i domieszać roztopiony tłuszcz. Miskę ponownie wstawić nad gorącą kąpielą wodną i ubijać sos trzepaczką ,aż powstanie gęsty sos. Karczochy osączyć ,odwracając je do góry dnem ,i ułożyć na ogrzanych talerzach ,sos wlać na talerz wokół karczochów. Jedząc należy obrywać listki karczochów i zanurzać je w sosie. Mięsistą część listków wyciskać zębami. Środkowe ,trawiaste listki oraz łodyżki usunąć. Dno ,najsmaczniejszą część karczochów ,zjeść nożem i widelcem.