Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baleron palce lizać :) Naturalna bez konserwantów, na naturalnych przyprawach.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1476
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1203
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1329
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1005
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1476
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1203
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1329
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1005
Składniki
Surową oczyszczoną karkówkę umieszczamy w solance na 24 h. Solankę wykonujemy według własnego smaku. Ja do wody dodaję tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię. Jeśli ktoś lubi mniej wyrazisty smak to wtedy należy dolać trochę wody. Dodajemy także ok. 20 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych. Po 24 h wyjmujemy karkówkę z zalewy, płuczemy ją i rolujemy mocno okręcając sznurkiem wędzarniczym lub mocną dratwą.
Po zrolowaniu możemy przystępujemy do pieczenia. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia, posypujemy z wierzchu majerankiem i zawiązujemy oba końce rękawa. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 55 min do godziny. Następnie po upieczeniu wieszamy w wędzarni i podwędzamy dymem jałowcowym przez ok. 1,5 godziny. Podwędzenie jałowcem nadaje karkówce wspaniały kolor i niepowtarzalny smak.