Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baleron palce lizać :) Naturalna bez konserwantów, na naturalnych przyprawach.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 419
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2962
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 419
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2962
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Składniki
Surową oczyszczoną karkówkę umieszczamy w solance na 24 h. Solankę wykonujemy według własnego smaku. Ja do wody dodaję tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię. Jeśli ktoś lubi mniej wyrazisty smak to wtedy należy dolać trochę wody. Dodajemy także ok. 20 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych. Po 24 h wyjmujemy karkówkę z zalewy, płuczemy ją i rolujemy mocno okręcając sznurkiem wędzarniczym lub mocną dratwą.
Po zrolowaniu możemy przystępujemy do pieczenia. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia, posypujemy z wierzchu majerankiem i zawiązujemy oba końce rękawa. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 55 min do godziny. Następnie po upieczeniu wieszamy w wędzarni i podwędzamy dymem jałowcowym przez ok. 1,5 godziny. Podwędzenie jałowcem nadaje karkówce wspaniały kolor i niepowtarzalny smak.