Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, smażone paseczki ciasta z nutą pomarańczy i różanej wody, podawane z gorącym sosem czekoladowym lub różanym kremem.
Do ciasta: Miska do mieszania Wałek do ciasta Nóż lub radełko Deska lub stolnica do wałkowania Folia spożywcza (do odpoczynku ciasta) Do smażenia: Garnek lub głęboka patelnia (do smażenia na głębokim oleju) Łyżka cedzakowa lub szczypce Talerz z ręcznikiem papierowym (do odsączania tłuszczu) Termometr kuchenny (opcjonalnie, do kontrolowania temperatury oleju) Do kremu/sosu: Miska do ubijania Mikser ręczny lub trzepaczka Mały rondel (do roztapiania czekolady) Szpatułka Do podania: Talerz lub półmisek Sito do posypania cukrem pudrem Małe miseczki na krem i sos
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1908
Polecam, pychota.
Odsłon: 639
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 520
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1908
Polecam, pychota.
Odsłon: 639
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 520
Składniki
1. Zagnieć ciasto:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto – ma być elastyczne, ale zwarte. Zawiń w folię i odstaw na 15 minut.
2. Wałkowanie i formowanie:
Rozwałkuj bardzo cienko (jak na faworki), pokrój w paski szerokości 2 cm i długości ok. 10–12 cm. Można zrobić lekkie skręty jak w faworkach lub zostawić proste (jak mini churrosy).
3. Smażenie:
Rozgrzej olej (do ok. 175°C) i smaż partiami na złoty kolor z obu stron (ok. 1–2 minuty na stronę). Odsącz na papierze.
4. Posypanie:
Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
5. Przygotuj krem różany:
Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wodą różaną, aż będzie sztywna. Schłodź w lodówce.
6. (Opcjonalnie) Sos czekoladowy:
Rozpuść czekoladę z mlekiem i masłem na małym ogniu, aż uzyskasz jednolity sos.
7. Podanie:
Ułóż churrofaworki na talerzu, podawaj z kremem różanym lub zanurzane w sosie czekoladowym.
Możesz dodać do ciasta odrobinę anyżu lub wanilii dla hiszpańskiego aromatu.