Do góry

Przekąski Przepis na:

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16600

Dodano:

Odsłon: 2221

Tradycyjne danie Wigilijne. U mnie nie znane. Ale pokusiłem się o zrobienie. Zdjęcie spontan, sorki.

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 mała cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 łyżka octu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • biłko jajka
  • żelatyna
  • sól
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, i cebulę obrałem, włożyłem do garnka. Zalałem wodą i gotowałem do miękkości warzyw.
    Gdy warzywa były już miękkie włożyłem do wywaru kawałki ryby i gotowałem je (maksymalnie 10 minut).
    Wyjąłem je robiąc to ostrożnie, aby kawałki utrzymały się w całości. Przełożyłem na talerz, ostudziłem. Wyjąłem ości.
    Ugotowane warzywa wyjąłem. Część z nich wykorzystałem do dekoracji.
    Do wywaru dodałem łyżkę octu.
    Czystą galaretkę otrzymamy gdy do pozostałego wywaru wlejemy lekko roztrzepane białko jajka i chwilę zagotujemy, aż wywar ładnie się wyklaruje całość przelałem przez sito wyłożone dodatkowo gazą.
    Do gotowego czystego już wywaru dodałem żelatynę w odpowiednich proporcjach (czytaj na opakowaniu) zależnie od tego ile mamy wywaru.
    Na dno salaterki ułożyłem trochę warzyw i przelałem je galaretką, aby szybciej stężały, a dopiero na to ułożyłem rybę i zalałem resztą galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń