Przekąski Przepis na:
Karp w sosie z miodu i wina

Składniki
- 4 dzwonki karpia
- 2 pomarańcze
- 8 łyżek miodu
- 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- ziele angielskie
- 2 goździki
- sól ,pieprz
- mąka
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Reklama
Reklama
Przygotowanie
-
Do rondelka wlać wino ,zagotować ,odparować połowę płynu. Dodać sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy ,miód ,ziele angielskie i goździki. Całość gotować jeszcze przez 3 min. Dzwonki karpia oprószyć solą i pieprzem ,obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie dodać przygotowany sos i dusić pod przykryciem 7 min. Karpia wyjąć na półmisek. Do pozostałego sosu dodać śmietanę oraz masło ,ponownie zagotować. Delikatnie polać sosem karpia.
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 24 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Wino, aj waj nie żal1 Kto głosował? | Odpowiedz

taura 27 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
Zabieram przepis :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 26 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
Wyglada rewelacyjnie :) pewnie w przyszłym roku się skuszę a na razie do książki :)3 Kto głosował? | Odpowiedz