Do góry

Przekąski Przepis na:

Kaszanka paprykowa.

Kaszanka paprykowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1422 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 2318

Bardzo smaczna, pikantna kaszanka. Idealna do smażenia i na grill.

Składniki

  • wątróbki drobiowe 0,5 kg
  • skóry od golonek 2 szt.
  • kości od golonek 2 szt.
  • ogony wieprzowe 4 szt.
  • skóra z kurczaka 1 szt.
  • kasza jęczmienna gruba 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 4 szklanki
  • kasza gryczana palona 4 szklanki
  • woda 3,8 litra = 19 szklanek
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 8 metrów
  • Przyprawy:
  • ostry sos z papryczek habanero 200 ml
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • papryka cayenne 2 łyżki
  • czosnek granulowany 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz.

  2. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy ugotowane, rozdrobnione mięsa, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut.

  3. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.

  4. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie, lub wianuszki.

  5. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.

  6. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również pieczona na grillu.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń