Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa kanapkowa - parzona

Przepis dnia 2021-05-25
Kiełbasa kanapkowa - parzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 1849 Ocena: 29923

Dodano:

Odsłon: 3911

Nie musisz mieć wędzarni żeby zrobić smaczną parzoną kiełbasę do kanapek.

Składniki

  • Surowiec:
  • szynka wieprzowa 50 dag
  • łopatka wieprzowa 50 dag
  • Przyprawy na 1 kg masy :
  • pieprz 3 g/kg
  • czosnek 3 g/kg
  • Kolendra 1 g /kg
  • Gorczyca 1,5 g /kg
  • Gałka muszkatołowa 0,5 g /kg
  • Cukier 1 g/kg
  • Woda 5 % do całości masy
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kiełbasa kanapkowa - parzona

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy w kostkę 4x4 cm
    Łopatkę z tłuszczem do 20 % kroimy w mniejszą kostkę

    Peklowanie:

    Mięsa peklujemy osobno w dawce 18 g na 1 kg masy przez 48 godz w lodówce.

    Rozdrabnianie :

    Szynkę mielimy na szarpaku a łopatkę na sitku 4 mm dwa razy.

    Wyrabianie :

    Wyrabiamy szynkę do uzyskania kleistości , osobno łopatkę z przyprawami i wodą i potem te dwa farsze wyrabiamy razem.

    Nadziewanie:

    Nadziewamy w osłonki białkowe namoczone wcześniej w letniej wodzie 10 min . Średnice dowolne od 55 do 80 mm . Napełniamy dość ściśle.


    Osadzanie :

    Osadzamy batony w temp pokojowej ok 2 godz

    Parzenie:

    Parzymy batony w wodzie o temp 72-75 st do osiągnięcia 68 st w środku kiełbasy


    Studzenie:

    Batony studzimy w zimnej wodzie 15 minut

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń