Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa z kurczaka.

Kiełbasa z kurczaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1610 Ocena: 22960

Dodano:

Odsłon: 602

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa z kurczaka, filetu i chudego mięsa z ćwiartek, bez skóry. Kiełbasa jest tylko parzona.

Składniki

  • filet z kurczaka 1 kg
  • mięso chude z ćwiartek kurczaka 1 kg
  • Woda 5%
  • Osłonka białkowa fi 100 - 50 cm
  • Przyprawy:
  • sól peklowa 18 g/kg
  • Czosnek 4 g/kg
  • Pieprz biały 3 g/kg
  • Gałka muszkatołowa 1 g/kg
  • Kolendra 1 g/kg
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kiełbasa z kurczaka.

Przygotowanie

  1. Filet kroimy w kostkę 2x2 cm, mięso z ćwiartek bez skóry mielimy przez sitko 4 mm. Dodajemy wszystkie suche przyprawy, wodę i wyrabiamy do odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie chwilę wyrabiamy. Gotowym farszem nadziewamy baton, ścisło zawiązujemy, osznurowujemy i wieszamy do osadzenia na 3 godziny. Kiełbasę parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz batonu 72 stopni Celsjusza (100 minut). Po parzeniu studzimy i ostudzone wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce możemy kroić i konsumować.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń