Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie koperty z ciasta francuskiego mogą być przygotowane niemal na każdą okazję i z każdym nadzieniem. Dzisiaj przedstawiamy przepis na sakiewki ze szpinakiem i serem feta.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 73
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 504
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 147
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 73
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 504
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 147
Składniki
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę oleju. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do zarumienienia.
Dodaj szpinak. Gdy już się rozmrozi, przemieszaj i poczekaj, aż woda odparuje. Po tym czasie pokrusz na patelnię ser feta. Pomieszaj i chwilę duś. Jeśli farsz jest zbyt mało kremowy, dodaj więcej sera. Następnie dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Wymieszaj całość i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto francuskie podziel na 15 jednakowej wielkości kwadratów. Na każdy z nich nałóż małą łyżeczkę zimnego farszu, po czym sklej ciasto, by przypominało kopertę (zlep wszystkie rogi ze sobą, zamykając farsz w środku).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kieszonki w ok. dwucentymetrowych odstępach. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni (funkcja góra-dół) i piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj na ciepło lub zimno. Gotowe!