Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie koperty z ciasta francuskiego mogą być przygotowane niemal na każdą okazję i z każdym nadzieniem. Dzisiaj przedstawiamy przepis na sakiewki ze szpinakiem i serem feta.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę oleju. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do zarumienienia.
Dodaj szpinak. Gdy już się rozmrozi, przemieszaj i poczekaj, aż woda odparuje. Po tym czasie pokrusz na patelnię ser feta. Pomieszaj i chwilę duś. Jeśli farsz jest zbyt mało kremowy, dodaj więcej sera. Następnie dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Wymieszaj całość i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto francuskie podziel na 15 jednakowej wielkości kwadratów. Na każdy z nich nałóż małą łyżeczkę zimnego farszu, po czym sklej ciasto, by przypominało kopertę (zlep wszystkie rogi ze sobą, zamykając farsz w środku).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kieszonki w ok. dwucentymetrowych odstępach. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni (funkcja góra-dół) i piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj na ciepło lub zimno. Gotowe!