Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie koperty z ciasta francuskiego mogą być przygotowane niemal na każdą okazję i z każdym nadzieniem. Dzisiaj przedstawiamy przepis na sakiewki ze szpinakiem i serem feta.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1018
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 102
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1143
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 199
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1018
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 102
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1143
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 199
Składniki
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę oleju. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do zarumienienia.
Dodaj szpinak. Gdy już się rozmrozi, przemieszaj i poczekaj, aż woda odparuje. Po tym czasie pokrusz na patelnię ser feta. Pomieszaj i chwilę duś. Jeśli farsz jest zbyt mało kremowy, dodaj więcej sera. Następnie dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Wymieszaj całość i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto francuskie podziel na 15 jednakowej wielkości kwadratów. Na każdy z nich nałóż małą łyżeczkę zimnego farszu, po czym sklej ciasto, by przypominało kopertę (zlep wszystkie rogi ze sobą, zamykając farsz w środku).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kieszonki w ok. dwucentymetrowych odstępach. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni (funkcja góra-dół) i piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj na ciepło lub zimno. Gotowe!