Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiszka pasztetowa.

Kiszka pasztetowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24973

Dodano:

Odsłon: 285

Pyszna, paprykowa, smarowna pasztetowa, idealna na kanapki.

Składniki

  • Surowce:
  • podgardle wieprzowe 1 kg
  • wątroba wieprzowa 1 kg
  • domowa pasta rosołowa 3 łyżki
  • wywar z gotowania podgardla 0,5 l (w razie potrzeby)
  • marchew 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • seler korzeń 30 dag
  • cebula 4 szt.
  • 4 ząbki czosnku
  • jelita wołowe proste 2 m
  • Przyprawy:
  • pieprz czarny łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • majeranek 2 stołowe łyżki
  • ziele angielskie 10 ziaren.
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • tymianek 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka
  • papryka ostra wędzona 2 łyżki stołowe
  • sól 18g/kg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kiszka pasztetowa.

Przygotowanie

  1. Podgardle pokrojone w plastry 3 cm, cebulę, marchew, pietruszkę i seler parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza jedną godzinę, studzimy. Wątrobę moczymy, wycinamy żyły i ścięgna, kroimy w kawałki i zaparzamy w gorącym wywarze 20 minut. Ostudzone podgardle, wątrobę i warzywa mielimy w maszynce z sitkiem 2,5 mm. Mielimy najpierw cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, seler, potem wątrobę, i podgardle. Dodajemy przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy, rozdrabniamy blenderem. Podczas rozdrabniania dodajemy wywar, jeżeli gęstość farszu będzie nieodpowiednia.

  2. Tak przygotowaną masą pasztetową napełniamy jelito wołowe proste, robimy kawałki po 30 cm.

  3. Parzymy 40 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza. Studzimy zimną wodą 15 minut i do lodówki na noc.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń