Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne kiszki do pieczenia, bardzo, bardzo zdrowe i smaczne. Polecam :)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11997
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16590
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5348
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11997
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16590
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5348
Składniki
Gotujemy w osolonej wodzie korpusy z dwóch kaczek, gotujemy około godziny do momentu kiedy mięso będzie odchodzić od kości. Wyjmujemy korpusy, studzimy, obieramy z mięska.
Do miski wsypujemy 3 szklanki kaszy gryczanej i 2 szklanki kaszy jęczmiennej. Kasze płuczemy w bieżącej wodzie kilkakrotnie.
Rosół przelewamy przez sitko, odmierzamy 10 szklanek, wlewamy je do większego garnka i zagotowujemy. Do gotującego wywaru dodajemy rozdrobnione mięso, ostry sos z papryczek, liść laurowy mielony, ziele angielskie mielone, pieprz ziołowy, pieprz czarny, pastę rosołową lub 2 kostki kupne rosołowe, majeranek i wypłukane kasze, gryczaną i jęczmienną.
Gotujemy ciągle mieszając do momentu kiedy wywar zacznie gęstnieć a kasze pęcznieć.
Kończymy parzenie, przykrywamy garnek i czekamy 30 minut, kasze przez ten czas same dojdą.
Po 30 minutach odkrywamy garnek, mieszamy kasze i studzimy.
W między czasie płuczemy i moczymy grube jelita wołowe.
Gdy farsz będzie ostudzony, napełniamy jelita formując odpowiedniej długości kiszki. Parzymy 30 minut w temperaturze 72-75 stopni Celsjusza. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie 5-10 minut. Osuszamy i osuszone wkładamy do lodówki. PORADA: Na dwie szklanki wywaru dajemy 1 szklankę kaszy.
Bardzo smaczne są pieczone w piekarniku lub na patelni.
Smacznego!!!