Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiszki kaszane na mięsie z kaczki.

Kiszki kaszane na mięsie z kaczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1468 Ocena: 19278

Dodano:

Odsłon: 337

Idealne kiszki do pieczenia, bardzo, bardzo zdrowe i smaczne. Polecam :)

Składniki

  • korpusy ze skrzydłami z kaczki 2 szt.
  • kasza gryczana 3 szklanki
  • kasza jęczmienna 2 szklanki
  • ostry sos z papryczek 200 ml
  • pasta rosołowa 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny pół łyżeczki
  • papryka słodka, mielona 2 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • liść laurowy mielony pół łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół łyżeczki
  • Sól
  • jelita proste wołowe Fi 50-52 mm 2,5 m
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy w osolonej wodzie korpusy z dwóch kaczek, gotujemy około godziny do momentu kiedy mięso będzie odchodzić od kości. Wyjmujemy korpusy, studzimy, obieramy z mięska.

  2. Do miski wsypujemy 3 szklanki kaszy gryczanej i 2 szklanki kaszy jęczmiennej. Kasze płuczemy w bieżącej wodzie kilkakrotnie.

  3. Rosół przelewamy przez sitko, odmierzamy 10 szklanek, wlewamy je do większego garnka i zagotowujemy. Do gotującego wywaru dodajemy rozdrobnione mięso, ostry sos z papryczek, liść laurowy mielony, ziele angielskie mielone, pieprz ziołowy, pieprz czarny, pastę rosołową lub 2 kostki kupne rosołowe, majeranek i wypłukane kasze, gryczaną i jęczmienną.

  4. Gotujemy ciągle mieszając do momentu kiedy wywar zacznie gęstnieć a kasze pęcznieć.

  5. Kończymy parzenie, przykrywamy garnek i czekamy 30 minut, kasze przez ten czas same dojdą.

  6. Po 30 minutach odkrywamy garnek, mieszamy kasze i studzimy.

  7. W między czasie płuczemy i moczymy grube jelita wołowe.

  8. Gdy farsz będzie ostudzony, napełniamy jelita formując odpowiedniej długości kiszki. Parzymy 30 minut w temperaturze 72-75 stopni Celsjusza. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie 5-10 minut. Osuszamy i osuszone wkładamy do lodówki.

    PORADA:

    Na dwie szklanki wywaru dajemy 1 szklankę kaszy.

  9. Bardzo smaczne są pieczone w piekarniku lub na patelni.

  10. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń