Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hummus to smaczna, zdrowa pasta do pieczywka i różnych przekąsek. Klasyczną pastę możemy urozmaicać o ulubione zioła i przyprawy.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 123
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 130
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 123
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 130
Składniki
Ciecierzycę z puszki odsączamy z wody. Zamiast ciecierzycy możemy użyć cieciorki. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy również pastę tahini ( zmielony na gładko prażony sezam). Przyprawiamy solą i pieprzem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy również oliwę,sok z cytryny i zimną wodę. Całość blendujemy blenderem ręcznym typu żyrafa. Całość blendujemy kilka minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie przygotowaną pastę próbujemy jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. Jeżeli lubimy pikantny smak możemy dodać odrobinę chilli lub ostrej papryki. Możemy też dodać ulubione zioła i przyprawy. Ja hummus posypałam dodatkowo przyprawą czosnek suszony pomidor bazylia. Domowy hummus przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu z zamknięciem. Może tak leżeć śmiało nawet tydzień. Smacznego.