Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hummus to smaczna, zdrowa pasta do pieczywka i różnych przekąsek. Klasyczną pastę możemy urozmaicać o ulubione zioła i przyprawy.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7563
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2592
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7563
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2592
Składniki
Ciecierzycę z puszki odsączamy z wody. Zamiast ciecierzycy możemy użyć cieciorki. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy również pastę tahini ( zmielony na gładko prażony sezam). Przyprawiamy solą i pieprzem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy również oliwę,sok z cytryny i zimną wodę. Całość blendujemy blenderem ręcznym typu żyrafa. Całość blendujemy kilka minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie przygotowaną pastę próbujemy jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. Jeżeli lubimy pikantny smak możemy dodać odrobinę chilli lub ostrej papryki. Możemy też dodać ulubione zioła i przyprawy. Ja hummus posypałam dodatkowo przyprawą czosnek suszony pomidor bazylia. Domowy hummus przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu z zamknięciem. Może tak leżeć śmiało nawet tydzień. Smacznego.