Do góry

Przekąski Przepis na:

Klasyczny hummus

Klasyczny hummus

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 2785

Dodano:

Odsłon: 5457

Hummus to smaczna, zdrowa pasta do pieczywka i różnych przekąsek. Klasyczną pastę możemy urozmaicać o ulubione zioła i przyprawy.

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy po 400 g,
  • 100 G pasty tahini,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • sok z jednej cytryny,
  • 8 łyżek ziemnej wody,
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klasyczny hummus

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę z puszki odsączamy z wody. Zamiast ciecierzycy możemy użyć cieciorki. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy również pastę tahini ( zmielony na gładko prażony sezam). Przyprawiamy solą i pieprzem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy również oliwę,sok z cytryny i zimną wodę. Całość blendujemy blenderem ręcznym typu żyrafa.

    Całość blendujemy kilka minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie przygotowaną pastę próbujemy jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. Jeżeli lubimy pikantny smak możemy dodać odrobinę chilli lub ostrej papryki. Możemy też dodać ulubione zioła i przyprawy.

    Ja hummus posypałam dodatkowo przyprawą czosnek suszony pomidor bazylia.
    Domowy hummus przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu z zamknięciem. Może tak leżeć śmiało nawet tydzień.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń