Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uniwersalne Pyszne klopsiki do wszystkiego- jako doskonałe mięsko do kaszy ryżu makaronu lub ziemniaków a nawet palce lizać z samym dobrym chlebkiem ...Można podawać z dowolnymi ulubionymi sosami Polecam bo są przepyszne...dla amatorów mielonego mięsa
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Pieczarki drobno pokroić i przesmażyć na patelni. Mięso zmielić. Cebulę drobno posiekać lub zmielić z mięsem. Wymieszać mięso z cebulą pieczarkami wbić jajko doprawić solą i pieprzem oraz wsypać bułkę tartą wyrobić masę mięsną-ma być taka jak na sznycelki.
W dużym obszernym rondlu zagotować wodę-kiedy będzie wrzeć-czas zacząć z masy mięsnej formować klopsiki. Każdego obtaczamy w mące i wrzucamy od razu na gotującą się wodę jeden po drugim (klopsiki mają w wodzie pływać) Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 25 minut. Z tej ilości mnie wychodzi ok 8-10 większych pulpetów ale formować można dowolne tylko czas gotowania będzie inny.
Następnie wyciągamy pulpety na talerz a na wodzie w której się gotowały przyrządzamy sos dodając koncertant pomidorowy fix gulaszowy lub przyprawy (wtedy można tez dodać troszkę śmietany) dodajemy natkę mieszamy energicznie a kiedy zacznie się gotować wrzucamy pulpety i całość na małym ogniu gotujemy jeszcze ok 10 min.
Jeśli mamy osobno przygotowany sos to analogicznie wrzucamy do gotującego się sosu pulpety. GOTOWE są bardzo smaczne z sosem pieczarkowym, gulaszowym, pomidorowym czy jaki jeszcze lubicie świetne z ziemniakami ryżem makaronem lub kaszą, bardzo uniwersale i smaczne mięsko.