Przekąski Przepis na:
Klopsiki w galarecie.

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2595
Dodano: 02.01.2017
Odsłon: 16861
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 mała bułka
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 1 l wody
- 1 łyżeczka kopru
- włoszczyzna
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
> 6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso zmielić (chyba, że kupimy gotowe- ja wolę sama zmielić). Bułkę namoczyć w mleku i odciśniętą dodać do mięsa. Cebulę zeszklić na maśle, dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa plus jajko i przyprawy. Dokładnie wyrobić i formować klopsy wielkości orzecha włoskiego.
-
Ugotować bulion warzywny. Wyjąć jarzyny i wrzuć klopsy do wrzącego bulionu. Gotować 10 min.
-
Ugotowane klopsy wyjąć z bulionu na półmisek. Dodać pokrojoną marchewkę. Do gorącego bulionu dodać żelatynę, koperek i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zalać klopsiki i pozostawić do stężenia galaretki. Przystawka świetnie smakuje z różnego rodzaju sałatkami. Życzę smacznego :)
Komentarze do przepisu (1)

gochna55 14 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Przeoczyłam wcześniej - teraz naprawiam ! Zabieram i ... zrobię na święta ... kurczaki. Dzięki :)2 Kto głosował? | Odpowiedz