Do góry

Przekąski Przepis na:

KOLOKITHOKEFTEDES

KOLOKITHOKEFTEDES

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1031

Dodano:

Odsłon: 23913

Cukinia, feta i mnóstwo świeżych ziół zawinięte w chrupiące placuszki.

Składniki

5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
KOLOKITHOKEFTEDES

Przygotowanie

  1. Placuszki:

    Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sicie odcisnąć nadmiar soku i całość przełożyć do miski. Fetę drobno pokruszyć i dodać do cukinii. Zioła i dymkę umyć, drobno posiekać i dodać do masy. Następnie do masy dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozkłócone jajko, sól, pieprz oraz ½ szklanki bułki tartej. Masę dokładnie wyrobić, do połączenie się wszystkich składników. Z tak powstałej masy formować małe placuszki, obtaczać je w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej ( ja smażyłam na patelni patelni, ale raczej we frytownicy też by się udały). Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( mniej więcej 15 minut). Podawać ciepłe z wcześniej przygotowanym sosem.

  2. Sos:

    W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać drobno posiekany koperek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchnianatki 11 lipca 2013 Bardzo często jadam cukinię. To jedno z moich ulubionych warzyw. Polecam mój prosty przepis na placki z cukinii:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2013/01/placki-z-cukinii.html

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 03 lipca 2013 Super pomysł na danie bezmięsne, lubię cukinię więc w najbliższym czasie na pewno wypróbuję Twój przepis :)) a teraz kciuka zostawiam i pozdrawiam :)))
Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 01 lipca 2013 super pomysł na pyszne klopsy :-) uwielbiam placki z cukinii, te na pewno również wypróbuje :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń