Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia, feta i mnóstwo świeżych ziół zawinięte w chrupiące placuszki.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 753
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2078
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4066
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 4064
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 753
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2078
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4066
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 4064
Składniki
Placuszki: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sicie odcisnąć nadmiar soku i całość przełożyć do miski. Fetę drobno pokruszyć i dodać do cukinii. Zioła i dymkę umyć, drobno posiekać i dodać do masy. Następnie do masy dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozkłócone jajko, sól, pieprz oraz ½ szklanki bułki tartej. Masę dokładnie wyrobić, do połączenie się wszystkich składników. Z tak powstałej masy formować małe placuszki, obtaczać je w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej ( ja smażyłam na patelni patelni, ale raczej we frytownicy też by się udały). Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( mniej więcej 15 minut). Podawać ciepłe z wcześniej przygotowanym sosem.
Sos: W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać drobno posiekany koperek.