Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia, feta i mnóstwo świeżych ziół zawinięte w chrupiące placuszki.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17766
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 423
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 948
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7377
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8808
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17766
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 423
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 948
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7377
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8808
Składniki
Placuszki: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sicie odcisnąć nadmiar soku i całość przełożyć do miski. Fetę drobno pokruszyć i dodać do cukinii. Zioła i dymkę umyć, drobno posiekać i dodać do masy. Następnie do masy dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozkłócone jajko, sól, pieprz oraz ½ szklanki bułki tartej. Masę dokładnie wyrobić, do połączenie się wszystkich składników. Z tak powstałej masy formować małe placuszki, obtaczać je w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej ( ja smażyłam na patelni patelni, ale raczej we frytownicy też by się udały). Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( mniej więcej 15 minut). Podawać ciepłe z wcześniej przygotowanym sosem.
Sos: W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać drobno posiekany koperek.