Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe kanapki świetnie sprawdzają się jako przystawka podczas rodzinnych spotkań. Przygotowanie jest bardzo proste, a wygląd i smak pozytywnie zaskakują. Takie kanapki robiłam już wielokrotnie i zawsze bardzo smakowały gościom, więc na święta i Sylwestra też pojawią się na stole, gdyż zdobią stół, a jednocześnie wspaniale smakuję.
Polecam.
Odsłon: 1222
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1659
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1135
Polecam.
Odsłon: 1222
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1659
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1135
Składniki
Marchewki i buraki układamy w parowarze. Żółty burak i pomarańczowa marchewka nie powinna stykać się z fioletową marchewką i czerwonym burakiem. Warzywa oprószamy solą. Gotujemy na parze około 45 minut - powinny być miękkie. Ostudzone warzywa obieramy. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Warzywa kroimy w cienkie plasterki. W foremce układamy warstwę z żółtego buraka i pomarańczowej marchewki. Smarujemy serkiem. Następnie układamy warstwę z czerwonego buraka i fioletowej marchewki. Smarujemy serkiem. Układamy plastry łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy cienko pokrojone awokado i lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy kolorowym pieprzem. Smarujemy serkiem. Układamy kromki pumpernikla. Lekko dociskamy. Owijamy dokładnie folią spożywczą. Wierzch warto obciążyć, np. kartonem mleka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Wyjmujemy z formy. Nie odwijamy z folii kroimy na kawałki ostrym nożem. Z kawałków, już po ukrojeniu zdejmujemy folię. Układamy na półmisku. Posypujemy rukolą i kaparami. Porada: Serek którego użyłam był lekko solony, jeśli wasz jest bez soli warto doprawić go do smaku solą morską.