Do góry

Przekąski Przepis na:

Korniszony teściowej

Korniszony teściowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4349

Dodano:

Odsłon: 13562

To, że korniszony nie mają nic wspólnego z ogórkami konserwowymi okazało się dopiero, kiedy spróbowałem jej przetworów. Oto moja (przekonam się za kilka dni czy udana) próba wykonania takich przekąsek. Zostało mi trochę ogórków, bo zrobiłem małosolne, a garnek mam nieduży, więc reszta została mianowana korniszonami.

Składniki

  • ogórki - 1 kg
  • sól - ok. 10 dag/litr wody
  • ocet spirytusowy 10% - ok. 1/2 litra
  • przyprawy - 2 listki laurowe, 4 - 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu, łyżeczka nasion kopru
  • pół szklanki cukru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zdrowe małe ogórki starannie wymyć, osączyć, nakłuć widelcem, ułożyć w naczyniu (szklanym lub kamionkowym) i zalać wystudzoną solanką.
    Solankę robimy gotując wodę z solą (10 dag/litr). Ogórki docisnąć talerzykiem i pozostawić na 24 godz, wylać po tym czasie solankę.
    Zagotować wodę z octem (w proporcji 5 części wody : 1 część octu) i gorącym zalać korniszony na następne 24 godziny. Ogórki obciążyć talerzykiem żeby nie wypłynęły.

  2. Następnego dnia ocet zlać z korniszonów, dodać do niego świeżego octu (taką samą porcję jak na początku i zagotować. Przestudzić i zalać korniszony. Zostaw na kolejną dobę.
    tak przygotowane ogórki ułożyć ciasno w czystych słojach, w których będą przechowywane.
    Przygotuj zalewę: zagotuj świeży ocet z wodą i przyprawami. Proporcje: 2/3 litra wody, 1/4 litra octu i pół szklanki cukru.
    Ostudzoną miksturą zalewamy ogórki.
    Słoiki zakręć lub obwiąż pergaminem - nie wymagają pasteryzacji.
    Przechowuj w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
    Możesz spróbować po kilku dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 sierpnia 2013 zastanawia mnie to odlewanie zalewy i robienie nowej? po co?
żona robi w jednej i wychodzą pyszne,pozdrówka.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń