Do góry

Przekąski Przepis na:

Korzenne cukierki z dyni

Korzenne cukierki z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 499 Ocena: 6233

Dodano:

Odsłon: 3108

Miękkie i bardzo smaczne :)

Składniki

  • 1 kg obranej dyni
  • 1 szklanka wody, 12 goździków
  • 2 laski cynamonu, 1 kg. cukru sok, z jednej cytryny
  • do obtoczenia ;
  • skrobia kukurydziana łyżka cynamonu cejlońskiego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię, wodę, goździki i laski cynamonu gotujemy. Kiedy dynia już zmięknie, wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Grzejemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Proces gotowania i studzenia, powtarzamy do całkowitego odparowania wody. Po każdym chłodzeniu masa staje się coraz gęściejsza. Im bardziej gęsta musimy częściej mieszać, aby zapobiec przypaleniu.
    Moja dynia po czwartym chłodzeniu uzyskała swój pożądany efekt.

    Dłońmi formujemy cukierki, obtaczamy w skrobii kukurydzianej wymieszanej z cynamonem.
    Zapobiega to sklejaniu.

    Smacznego i polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń