Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska na ciepło, która sprawdzi się na wszelkich imprezach. Proces przygotowania koszyczków z nadzieniem nie należy do najszybszych, ale gwarantujemy, że warto wypróbować przepis, goście uwielbiają tego typu jedzenie.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 437
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 104
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 437
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 104
Składniki
Najpierw przygotuj sobie koszyczki z tortilli. Każdy placek przekrój wzdłuż i wszerz w taki sposób, aby podzielić go na 4 równe części. Formę do babeczek posmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Następnie przełóż tortillę, układając ją w taki sposób, aby zakryć w całości spód i jeszcze zostawić odrobinę placka po bokach. Spryskaj delikatnie tortillę oliwą z oliwek, aby nie przypiekła się za mocno w piekarniku.
Przygotuj teraz warzywa. Papryki pokrój drobno, a kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj drobno.
Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Przełóż mięso mielone. Posól i popieprz. Smaż, co jakiś czas mieszając. Teraz dodaj papryki i cebulę. Pod koniec przełóż zawartość puszki pomidorów. Dopraw wszystkimi przyprawami: kminkiem, papryką słodką i ostra, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania dołóż kukurydzę i fasolę. Dodaj też koncentrat pomidorowy, aby sos zgęstniał. Zamieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Na przygotowane wcześniej tortille przełóż po 1-2 łyżki farszu.
Posyp tartym serem żółtym.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż przekąski z tortilli i piecz przez około 20-25 minut.
Opcjonalnie możesz udekorować przekąski papryczką chili i oliwkami.