Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne w smaku placki z kalafiora podane z ulubionym sosem np. czosnkowym mogą być samodzielnym obiadem, albo dodatkiem do niego. Idealne również na podwieczorek czy kolację. Sprawdzą się również na różnego rodzaju przyjęciach jako przekąska.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1209
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1323
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 199
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1209
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1323
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 199
Składniki
Różyczki kalafiora myjemy i gotujemy około 5 minut w posolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany, odsączamy, rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków i studzimy. Następnie dodajemy jajka, parmezan, bułkę tartą, pietruszkę i przyprawy. Wszytko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy kotleciki. Każdy smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to pędzelkiem. Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Po ok.10 minut z każdej strony. Smacznego! Rady: Kotleciki możemy również usmażyć na patelni.