Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące kotlety. Możesz podać je same lub jako dodatek do dania głównego. Mogą również być fajnym pomysłem jako przekąska na imprezę czy piknik.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4484
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1372
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12710
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4484
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1372
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12710
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w lekko posolonej wodzie z 1 ząbkiem czosnku. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy. Umytą i obrana marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Drugi ząbek czosnku drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Startą marchewkę, cukinię oraz ząbek czosnku chwilkę podsmażamy na odrobinie tłuszczu ok. 5 min cały czas mieszając. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i ½ łyżeczki curry. Soli nie dajemy za dużo ponieważ parmezan jest słony. Ziemniaki łączymy z warzywami, parmezanem i jajkiem. Wyrabiamy i dodajemy stopniowo bułkę tartą według potrzeby. Przyprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba. Z masy formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 ⁰ C przez około 30 minut. Po ok.15 minut z każdej strony. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!