Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące kotlety. Możesz podać je same lub jako dodatek do dania głównego. Mogą również być fajnym pomysłem jako przekąska na imprezę czy piknik.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1842
Polecam, pychota.
Odsłon: 608
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 507
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1842
Polecam, pychota.
Odsłon: 608
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 507
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w lekko posolonej wodzie z 1 ząbkiem czosnku. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy. Umytą i obrana marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Drugi ząbek czosnku drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Startą marchewkę, cukinię oraz ząbek czosnku chwilkę podsmażamy na odrobinie tłuszczu ok. 5 min cały czas mieszając. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i ½ łyżeczki curry. Soli nie dajemy za dużo ponieważ parmezan jest słony. Ziemniaki łączymy z warzywami, parmezanem i jajkiem. Wyrabiamy i dodajemy stopniowo bułkę tartą według potrzeby. Przyprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba. Z masy formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 ⁰ C przez około 30 minut. Po ok.15 minut z każdej strony. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!