Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące kotlety. Możesz podać je same lub jako dodatek do dania głównego. Mogą również być fajnym pomysłem jako przekąska na imprezę czy piknik.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23060
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1078
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104882
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23060
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1078
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104882
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w lekko posolonej wodzie z 1 ząbkiem czosnku. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy. Umytą i obrana marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Drugi ząbek czosnku drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Startą marchewkę, cukinię oraz ząbek czosnku chwilkę podsmażamy na odrobinie tłuszczu ok. 5 min cały czas mieszając. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i ½ łyżeczki curry. Soli nie dajemy za dużo ponieważ parmezan jest słony. Ziemniaki łączymy z warzywami, parmezanem i jajkiem. Wyrabiamy i dodajemy stopniowo bułkę tartą według potrzeby. Przyprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba. Z masy formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 ⁰ C przez około 30 minut. Po ok.15 minut z każdej strony. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!