Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moi najbliżsi bardzo lubią różnego rodzaju kotleciki. Dzisiaj przygotowałam pyszne kotleciki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera, pieczarek, papryki i cukinii. Wyszły bardzo dobre. Można je podać same lub z ulubionym sosem. Mogą być fajną propozycja przekąski na domowej imprezie. To fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 55
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 99
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 55
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 99
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Składniki
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy, studzimy, a następnie dodajemy łyżeczkę masła i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy razem z pieczarkami, cukinią i papryką, przyprawiamy do smaku i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy podsmażone warzywa, jajko, żółty ser i mąkę. Mąkę należy dawać stopniowo, ponieważ jej ilość może się nieznacznie różnić choćby ze względu na jej typ czy wielkość użytych jajek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 200-210° C przez około 10-15 min z każdej strony. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego! Rada: Kotleciki możemy tez usmażyć na patelni.