Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlet z mortadeli

Kotlet z mortadeli

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 8532

Zamień tradycyjnego kotleta na danie z nutką Włoch.

Składniki

  • mortadela, 60 dag
  • mrożony zielony groszek, 40 dag
  • zerwona papryka, 1
  • cebula, 1
  • Natka pietruszki, 1/2 pęczka
  • bulion warzywny, 1/2 szklanki
  • jajka, 2
  • mąka, 2 łyżki
  • Bułka tarta, 10 łyżek
  • masło, 1 łyżka
  • słodka papryczka, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kotlet z mortadeli

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę oczyść z pestek. Strąk opłucz, potnij w paseczki. Na patelni stop masło. Wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Dodaj paprykę, smaż razem 2-3 minuty.

  2. Dołóż groszek i smaż jeszcze 3 minuty. Mortadelę pokrój na grube plastry. Na patelnię z warzywami wlej bulion, duś do miękkości. Natkę opłucz, posiekaj. Dodaj do warzyw tuż przed końcem duszenia. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Jajka wbij na talerz, posól, roztrzep widelcem. Na drugi talerz wsyp tartą bułkę, wymieszaj ze słodką papryką. Mortadelę panieruj w mące, następni w jajku, a potem w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z jarzynką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 listopada 2011 Ciekawy pomysł na urozmaicenie jadłospisu . Wygląda apetycznie , ciekawe jak posmakuje moim domownikom.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

killbill 26 maja 2009 Bardzo lubię te kotlety. Często jadałam je w dzieciństwie.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń