Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlety gryczane

Kotlety gryczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 284

Dodano:

Odsłon: 4298

Bardzo smaczne, bezmięsne kotlety, szybkie w wykonaniu.

Składniki

  • woreczek kaszy gryczanej 100 g
  • twaróg tłusty lub półtłusty 120 g
  • jajko 1 szt. (duże)
  • natka pietruszki garść
  • cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
  • bułka tarta 2 płaskie łyżki
  • sól, pieprz, papryka mielona do smaku
  • masło klarowane lub olej do smarzenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy woreczek kaszy gryczanej, zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
    W między czasie przekładamy ser do miski i rozgniatamy go widelcem.
    Do sera dodajemy jajko, drobno pokrojoną natkę pietruszki i dymkę ze szczypiorkiem oraz bułkę tartą. Całość doprawiamy solą pieprzem i papryką.

  2. Do tak przygotowanej masy dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi, wtedy masa stanie się bardziej elastyczna i klejąca.

  3. Formujemy w dłoniach kotleciki, jeśli masa jest mało kleista, dla ułatwienia możemy wcześniej natłuścić dłonie oliwą.
    Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i smażymy kotlety z obu stron (4 do 5 minut każda strona).

  4. Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
    Można je podawać na ciepło z kwaśną śmietaną , jak również na zimno np. z sosem tzatziki.
    Z podanych składników wychodzi 9 - 10 kotlecików.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 07 sierpnia Narobiłaś mi smaka :) chyba będą w weekend

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń