Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krewetki w chrupiącym papierze ryżowym to świetna i efektowna przekąska. Są bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdzą się świetnie na imprezie lub do wieczornego oglądania filmu.
Smaczne danie :)
Odsłon: 567
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 925
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26114
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 190
Smaczne danie :)
Odsłon: 567
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 925
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26114
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 190
Składniki
Rozpoczynamy od przygotowania krewetek. 1. Bierzmy po jednej krewetce 2. Obcinamy głowę 3. Zdejmujemy pancerz razem z nóżkami (zostawiamy ogonek) 4. Nacinamy wzdłuż górnej części 5. Wyciągamy wykałaczką jelito Na końcu krewetki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie krewetki zalewamy sokiem z cytryny i przyprawami. Zostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania.
Arkusz papieru ryżowego moczymy w wodzie przez kilka sekund - najłatwiej nalać wodę na duży talerz i maczać papier z obu stron. Mokry arkusz układamy na desce na chwilę, a gdy zmięknie kroimy na pół. Na połówce układamy krewetkę tak, aby ogonek wystawał, przykrywamy od dołu papierem.
Następnie zawijamy papierem wokół. Nie zwijamy zbyt ciasno, aby papier nie popękał przy smażeniu. Krewetki smażmy na oleju, na średnim ogniu, z obu stron do zarumienienia.
Podajemy z sosem i surówką, najlepiej w azjatyckim stylu.