Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krewetki w chrupiącym papierze ryżowym to świetna i efektowna przekąska. Są bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdzą się świetnie na imprezie lub do wieczornego oglądania filmu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4428
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12035
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4428
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12035
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Składniki
Rozpoczynamy od przygotowania krewetek. 1. Bierzmy po jednej krewetce 2. Obcinamy głowę 3. Zdejmujemy pancerz razem z nóżkami (zostawiamy ogonek) 4. Nacinamy wzdłuż górnej części 5. Wyciągamy wykałaczką jelito Na końcu krewetki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie krewetki zalewamy sokiem z cytryny i przyprawami. Zostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania.
Arkusz papieru ryżowego moczymy w wodzie przez kilka sekund - najłatwiej nalać wodę na duży talerz i maczać papier z obu stron. Mokry arkusz układamy na desce na chwilę, a gdy zmięknie kroimy na pół. Na połówce układamy krewetkę tak, aby ogonek wystawał, przykrywamy od dołu papierem.
Następnie zawijamy papierem wokół. Nie zwijamy zbyt ciasno, aby papier nie popękał przy smażeniu. Krewetki smażmy na oleju, na średnim ogniu, z obu stron do zarumienienia.
Podajemy z sosem i surówką, najlepiej w azjatyckim stylu.