Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzielę się z wami sposobem, w jaki ja robię krokiety od wielu lat z różnymi farszami. Moim ulubionym jest jednak farsz mojej mamy.
Patelnia mikser, miska i dwie mniejsze
Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy razem w misce i miksujemy na jednolitą masę bez grudek.
Farsz albo przygotowujemy na świeżo, albo rozmrażamy poprzedniego dnia, aby był gotowy na dzień robienia naleśników.
Smażymy naleśniki na minimalnej ilości oleju. Ja użyłam z winogron.
W tym czasie, kiedy smażymy naleśniki, przygotowujemy panierkę: rozbijamy jajko w miseczce, doprawiamy pieprzem oraz papryką lub pieprzem kajeńskim i roztrzepujemy. Ja używam pieprzu kajeńskiego z pieprzem czarnym, bo wspiera on przyswajanie substancji zawartych w pieprzu kajeńskim. Przygotowujemy osobne naczynie z bułką tartą do obtoczenia krokietów.
Ja smażę naleśniki na krokiety równolegle z zawijaniem farszu, aby skrócić czas przygotowywania tego dania.
Składam przeciwne strony naleśnika w "kopertę" i odkładam na bok.
Każdy krokiet obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
Kiedy wszystkie krokiety są już w panierce, rozpuszczamy olej i smażymy na nim krokiety po 4 minuty na każdej stronie albo aż się zrumienia do pożądanego przez nas stopnia. Z moich proporcji wyszło 7 krokietów. Podajemy najlepiej z barszczem czerwonym