Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzielę się z wami sposobem, w jaki ja robię krokiety od wielu lat z różnymi farszami. Moim ulubionym jest jednak farsz mojej mamy.
Patelnia mikser, miska i dwie mniejsze
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22478
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14759
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4559
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43871
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 586
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 584
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22478
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14759
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4559
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43871
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 586
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 584
Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy razem w misce i miksujemy na jednolitą masę bez grudek.
Farsz albo przygotowujemy na świeżo, albo rozmrażamy poprzedniego dnia, aby był gotowy na dzień robienia naleśników.
Smażymy naleśniki na minimalnej ilości oleju. Ja użyłam z winogron.
W tym czasie, kiedy smażymy naleśniki, przygotowujemy panierkę: rozbijamy jajko w miseczce, doprawiamy pieprzem oraz papryką lub pieprzem kajeńskim i roztrzepujemy. Ja używam pieprzu kajeńskiego z pieprzem czarnym, bo wspiera on przyswajanie substancji zawartych w pieprzu kajeńskim. Przygotowujemy osobne naczynie z bułką tartą do obtoczenia krokietów.
Ja smażę naleśniki na krokiety równolegle z zawijaniem farszu, aby skrócić czas przygotowywania tego dania.
Składam przeciwne strony naleśnika w "kopertę" i odkładam na bok.
Każdy krokiet obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
Kiedy wszystkie krokiety są już w panierce, rozpuszczamy olej i smażymy na nim krokiety po 4 minuty na każdej stronie albo aż się zrumienia do pożądanego przez nas stopnia. Z moich proporcji wyszło 7 krokietów. Podajemy najlepiej z barszczem czerwonym