Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze krokiety to idealny dodatek do barszczu wigilijnego lub do klasycznego barszczu czerwonego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Smażymy naleśniki.
Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy ciasto do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.
Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.
Przygotowujemy farszu.
Pieczarki i cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę i dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje.
Kapustę zalewamy wodą (1 szklanka), dodajemy cukier, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, czyli ok. 20-30 minut. Odcedzamy, odciskamy lekko z nadmiaru płynu i siekamy drobno.
Dokładamy do pieczarek. Przyprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Mieszamy farsz do połączenia składników. Możemy dodać na koniec łyżkę masła. Studzimy farsz i wsypujemy do niego 2 czubate łyżki bułki tartej, łączymy całość.
Zawijamy, panierujemy i smażymy krokiety.
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy go jak roladę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Jajka rozbijamy w jednej misce, lekko je solimy. Do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Panierujemy krokiety i podsmażamy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Podajemy je z z barszczem czerwonym.
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami gotowe!