Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i dekadenckie krokiety ziemniaczano-pieczarkowe podpatrzyłam u Tomasza Strzelczyka (link do przepisu znajdziesz na blogu). Tak się bowiem złożyło, że dość przypadkowo obejrzałam jego film na YouTube. A tam Tomek tak pięknie pokazuje, jak przyrządzić krokiety, a potem tak sugestywnie się nimi zachwyca, że przepadłam z kretesem. I po prostu musiałam spróbować tych krokietów, nie ma zmiłuj. Przy okazji – uważam, że danie jest doskonałe na wielkanocny obiad oraz na wszelkie inne świąteczne okazje. I ja właśnie przygotowałam je w okolicach Wielkanocy, tylko publikacja mocno się opóźniła, za co bardzo przepraszam. Akurat miałam w domu pieczarki, a ziemniaki i resztę składników mam zawsze w spiżarni, więc postanowiłam spróbować. Przepis odrobinę zmodyfikowałam po swojemu i tak go podaję, ale jeśli chcesz, to oryginalne proporcje Tomka znajdziesz w linku do jego filmu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6325
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 354
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6325
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 354
Składniki
Ziemniaki przepuść przez praskę, możesz też ubić je tłuczkiem.
Pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę obierz z łusek i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz z łupinek.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj pieczarki. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż odparuje nadmiar wilgoci.
W tym momencie dodaj posiekaną cebulę, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i podsmażaj przez chwilę, doprawiając tymiankiem, pieprzem i solą. Mieszaj od czasu do czasu, a gdy pieczarki zaczną się rumienić – dodaj je do ziemniaków i wymieszaj.
Do lekko przestudzonej masy wbij jajko, a następnie dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby dodaj jeszcze łyżkę mąki, a jest to zależne od rodzaju użytych ziemniaków.
Z gotowej masy uformuj zgrabne wałeczki, takie, jak na zdjęciu. Podczas obróbki pamiętaj, aby posypywać stolnicę mąką, co znacznie ułatwi „kulanie” krokietów.
Uformowane krokiety ziemniaczano-pieczarkowe obtaczaj w tartej bułce lub w mące i od razu wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż je z każdej strony na złoty kolor, a następnie osączaj i podawaj.
Gotowe, usmażone krokiety z pieczarkami są aromatyczne i mają bardzo delikatną strukturę. Zdecydowanie warte wypróbowania, gdyż są idealne na świąteczny obiad albo na dowolną, mniejszą lub większą imprezę. Krokiety ziemniaczano-pieczarkowe można zajadać tak po prostu, bez dodatków, albo jako składnik większego dania. Ale będą nawet lepiej smakować, jeśli podasz je z jakimś dodatkiem, na przykład z sosem czosnkowym. Smacznego!