Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do Wigilii pozostało już nie wiele czasu więc czas na paszteciki.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 668
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1426
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458603
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1709
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 668
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1426
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458603
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1709
Składniki
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do lodówki.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 2 jajka ugotować na twardo.
Pieczarki i cebulę dusić razem około 10 minut na maśle. Zdjąć z ognia i wystudzić. Jajka wystudzić, obrać i drobno posiekać.
W misce połączyć ze sobą pieczarki i ugotowane jajka, dodać pokrojoną natkę pietruszki i 1 surowe jajko. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek około 3 mm. Wykrawać koła ( ja wykrawam dużym kubkiem) o średnicy około 10 cm. Na środek nałożyć farsz, a następnie zawinąć do środka jeden bok, posmarować go roztrzepanym jakiem i dokleić drugi bok. Lekko docisnąć.
Paszteciki ułożyć na blaszce wysypanej mąką, posmarować jajkiem po wierzchu. Piec w temp 180 stopni ok 25-30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru.