Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche paszteciki z mięsem to idealna przekąska na ciepło lub zimno skrywająca w sobie perfekcyjnie upieczone, aromatyczne wnętrze.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1216
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5739
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18331
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1216
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5739
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18331
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę i sól wsyp do dużej miski. Dodaj bardzo zimne, pokrojone w kostkę masło. Szybko posiekaj masło z mąką nożem lub rozetrzyj palcami, aż uzyskasz konsystencję grubej kruszonki.
Dodaj jajko i zacznij zagniatać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodawaj po jednej łyżce zimnej wody, aż masa połączy się w gładką kulę.
Uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Włóż całość do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę na maśle. Zdejmij i ostudź.
W misce połącz surowe mięso mielone, zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, musztardę i bułkę tartą. Wyrabiaj masę ręką przez kilka minut, aż będzie jednolita i zwarta. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Złóż paszteciki. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Ciasto przetnij wzdłuż na dwa równe paski.
Nałóż nadzienie wzdłuż dłuższego boku każdego paska ciasta, formując przestrzenny wałeczek. Brzegi ciasta zwilż bardzo delikatnie wodą, a następnie zawiń je, szczelnie przykrywając mięso. Dociśnij brzegi widelcem.
Każdy z takich ruloników potnij na mniejsze kawałki o długości 6-8 cm.
Kruche paszteciki z mięsem ułóż na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch roztrzepanym żółtkiem i zrób 2-3 nacięcia nożem na wierzchu każdego.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, aż całość będzie złocista i chrupiąca z zewnątrz.
Paszteciki podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu.