Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa propozycja na przekąskę – smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Farsz jest dość pikantny – ale taki lubię :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97257
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1923
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5761
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97257
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1923
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5761
Składniki
Cytrynę parzymy, osuszamy, na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę, a z połówki wyciskamy sok. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, siekamy z zimnym masłem. Dodajemy jajko, sok z cytryny, startą skórkę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Fetę mieszamy z ostrym sosem paprykowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ucieramy na gładką masę. Kruche ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Na środek każdego nakładamy nadzienie, składamy w trójkąty i zlepiamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i smarujemy pierożki. Pieczemy minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.