Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa propozycja na przekąskę – smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Farsz jest dość pikantny – ale taki lubię :)
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1226
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 442
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1310
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1226
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 442
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1310
Składniki
Cytrynę parzymy, osuszamy, na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę, a z połówki wyciskamy sok. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, siekamy z zimnym masłem. Dodajemy jajko, sok z cytryny, startą skórkę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Fetę mieszamy z ostrym sosem paprykowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ucieramy na gładką masę. Kruche ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Na środek każdego nakładamy nadzienie, składamy w trójkąty i zlepiamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i smarujemy pierożki. Pieczemy minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.