Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na grzyby chyli się ku końcowi, ale w związku z ciepłą jesienią wciąż można znaleźć w lesie wspaniałe okazy. Jeśli właśnie zastanawiasz się, co zrobić z „łupem” z ostatniej wyprawy, usmaż kruche pierożki z grzybami!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Składniki
Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle klarowanym. Po chwili dodaj grzyby. Smaż, aż z grzybów odparuje nadmiar wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudź i zmiel grzyby z cebulą w maszynce do mielenia przez sitko o grubych oczkach. Dodaj do masy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie.
Przesiej mąkę przez sitko. Wymieszaj z solą. Stopniowo dodaj do niej wodę (podgrzaną nawet do 70-80°C) i masło. Zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odłóż na pół godziny.
Podziel ciasto na 2-3 części. Po kolei rozwałkuj każdą na placek na podsypanej mąką stolnicy. Placki pokrój na kwadraty. Na każdy nakładaj porcję farszu (mniej więcej łyżeczkę – w zależności od wielkości pierogów). Kwadraty zalep szczelnie w trójkątne pierożki (możesz połączyć brzegi widelcem).
Gdy wykorzystasz całe ciasto i farsz, rozgrzej olej w głębokiej patelni (na palniku o średniej mocy). Wysmaż pierożki na złocisty kolor – kilka minut po każdej ze stron. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.