Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na grzyby chyli się ku końcowi, ale w związku z ciepłą jesienią wciąż można znaleźć w lesie wspaniałe okazy. Jeśli właśnie zastanawiasz się, co zrobić z „łupem” z ostatniej wyprawy, usmaż kruche pierożki z grzybami!
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10493
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3917
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42503
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 460
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 288
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 410
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10493
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3917
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42503
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 460
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 288
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 410
Składniki
Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle klarowanym. Po chwili dodaj grzyby. Smaż, aż z grzybów odparuje nadmiar wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudź i zmiel grzyby z cebulą w maszynce do mielenia przez sitko o grubych oczkach. Dodaj do masy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie.
Przesiej mąkę przez sitko. Wymieszaj z solą. Stopniowo dodaj do niej wodę (podgrzaną nawet do 70-80°C) i masło. Zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odłóż na pół godziny.
Podziel ciasto na 2-3 części. Po kolei rozwałkuj każdą na placek na podsypanej mąką stolnicy. Placki pokrój na kwadraty. Na każdy nakładaj porcję farszu (mniej więcej łyżeczkę – w zależności od wielkości pierogów). Kwadraty zalep szczelnie w trójkątne pierożki (możesz połączyć brzegi widelcem).
Gdy wykorzystasz całe ciasto i farsz, rozgrzej olej w głębokiej patelni (na palniku o średniej mocy). Wysmaż pierożki na złocisty kolor – kilka minut po każdej ze stron. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.