Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu kruche korpusy na ulubione sałatki.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5800
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 12075
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 295
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5800
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 12075
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 295
Składniki
Mąkę z solą przesiać na stolnicę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do pozostałych składników. Całość siekać nożem aż składniki równo się wymieszają, aby jak naj krócej wyrabiać rękami. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (lub na 15 minut w zamrażarce). Po schłodzeniu ciasto wałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 milimetrów i wycinać krążki nieco większe niż foremki (foremek nie trzeba smarować tłuszczem). Ciasto dokładnie dociskać do ścianek foremki, nadmiar ciasta ściąć po krawędziach. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, aby wyszło powstałe powietrze.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Wystudzone korpusy wyciągnąć z foremek. Foremki obrócić na ręce do góry dnem i delikatnie nacisnąć foremkę. W kruchych korpusach możemy podawać wszelkiego rodzaju sałatki.