Kurczak satay z grilla o lekko orzechowym smaku i miodowych rumieńcach. Przysmak mojego pięcioletniego gizda (urwisa). Tym przepisem na grillowanego kurczaka kończę tegoroczny sezon grillowy.
Kurczak satay z grilla
Składniki
- podwójna pierś kurczaka
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka sosu Tabasco (bez w opcji dla dzieci)
Składniki
- podwójna pierś kurczaka
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka sosu Tabasco (bez w opcji dla dzieci)

Etapy przygotowania
Filet oczyszczamy z błonek i kroimy na długie 1 cm paski. Czosnek ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami tworząc marynatę w której marynujemy kurczaka minimum 3h do lodówki. Paski filetu nabijamy (na namoczone patyczki do szaszłyków) tworząc kształt przypominający falę. Grillujemy spokojnie najlepiej na brykiecie unikając ze względu na zawarty miód w marynacie jakichkolwiek płomieni.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- podwójna pierś kurczaka
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka sosu Tabasco (bez w opcji dla dzieci)
Filet oczyszczamy z błonek i kroimy na długie 1 cm paski. Czosnek ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami tworząc marynatę w której marynujemy kurczaka minimum 3h do lodówki. Paski filetu nabijamy (na namoczone patyczki do szaszłyków) tworząc kształt przypominający falę. Grillujemy spokojnie najlepiej na brykiecie unikając ze względu na zawarty miód w marynacie jakichkolwiek płomieni.
Czy autor próbował kiedyś sosu satay...??? Na 100% nie. Ten przepis to jakaś kpina, jakby to zobaczył Azjata, to by tego ałtora zeżarł :D
Fajne <3 Niestety w tym roku tylko w ogródku piwnym mieliśmy grilla :/