Do góry

Przekąski Przepis na:

lahmacun…

Przepis dnia 2016-02-08
lahmacun…

Autor:

Przepisów i artykułów: 554 Ocena: 20009

Dodano:

Odsłon: 12387

…lahmacun (wym. lahmadżun) jest to tradycyjna turecka potrawa składająca się z cienkiego ciasta z mięsnym nadzieniem. Lahmacun zwane jest też turecką pizzą. Często jadana na ulicy, jako ciepła przekąska. Najlepiej smakuje prosto z pieca, posypana natka pietruszki i skropiona sokiem z cytryny…

Składniki

  • ciasto: 1 szkl i 2 łyżki mąki
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • ok pół szklanki letniej wody
  • nadzienie: 200 g jagnięciny lub wołowiny
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • kawałek papryczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 pomidor
  • pęczek natki pietruszki
  • sól pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
lahmacun…

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypać na stół, w środku zrobić dołek. Wsypać sól, cukier, dodać oliwę. Stopniowo dodawać
    też wodę. Zagnieść ciasto; musi być trochę luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby należy dodać trochę więcej wody bądź też podsypać więcej mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć i odstawić na około 30 minut.

  2. do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz papryczkę chilli. Pomidora sparzyć; obrać ze skóry, pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Wszystkie składniki wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek zimnej wody.

  3. Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku
    przez od 15-30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu. Podawać posypane natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń