Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Liptauer to ser, a właściwie pasta serowa, którego receptura pochodzi z Liptowa (regionu w północnej Słowacji). Można też spotkać się z określeniem „ser liptowski”. Przed laty zyskał popularność na terenie Austro-Węgier. Dlatego obecnie za tradycyjne danie uznają go nie tylko Słowacy, ale też Węgrzy, Austriacy, Czesi czy Serbowie. Z tych samych powodów istnieje wiele wariantów liptauera i trudno dziś stwierdzić, który z przepisów jest oryginalny. Tłusta pasta twarogowa, najlepiej z sera owczego lub koziego, powinna być dość słona i pikantna. Dominuje w niej smak papryki. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa (zwłaszcza pełnoziarnistego). Często serwuje się go jako przystawkę do piwa czy wina.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30914
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3632
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4364
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1137
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30914
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3632
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4364
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1137
Składniki
Utrzyj masło na puszystą masę i połącz z bryndzą. Jeśli nie masz bryndzy, możesz zastąpić ją tłustym twarogiem.
Posiekaj cebulę, kapary i filety anchois. Dodaj do sera i zblenduj na homogenną pastę.
Połącz twaróg z musztardą, mieloną papryką i kminkiem. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty, dodaj nieco śmietany.
Dopraw pastę twarogową do smaku drobno posiekaną papryczką chili (możesz zastąpić chili sproszkowanym), solą i pieprzem.
Wstaw liptauer do lodówki na 2-3 godziny, by przegryzły się smaki. Podawaj w temperaturze pokojowej.