Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Liptauer to ser, a właściwie pasta serowa, którego receptura pochodzi z Liptowa (regionu w północnej Słowacji). Można też spotkać się z określeniem „ser liptowski”. Przed laty zyskał popularność na terenie Austro-Węgier. Dlatego obecnie za tradycyjne danie uznają go nie tylko Słowacy, ale też Węgrzy, Austriacy, Czesi czy Serbowie. Z tych samych powodów istnieje wiele wariantów liptauera i trudno dziś stwierdzić, który z przepisów jest oryginalny. Tłusta pasta twarogowa, najlepiej z sera owczego lub koziego, powinna być dość słona i pikantna. Dominuje w niej smak papryki. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa (zwłaszcza pełnoziarnistego). Często serwuje się go jako przystawkę do piwa czy wina.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4192
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 326
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 811
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3672
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 751
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4192
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 326
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 811
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3672
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 751
Składniki
Utrzyj masło na puszystą masę i połącz z bryndzą. Jeśli nie masz bryndzy, możesz zastąpić ją tłustym twarogiem.
Posiekaj cebulę, kapary i filety anchois. Dodaj do sera i zblenduj na homogenną pastę.
Połącz twaróg z musztardą, mieloną papryką i kminkiem. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty, dodaj nieco śmietany.
Dopraw pastę twarogową do smaku drobno posiekaną papryczką chili (możesz zastąpić chili sproszkowanym), solą i pieprzem.
Wstaw liptauer do lodówki na 2-3 godziny, by przegryzły się smaki. Podawaj w temperaturze pokojowej.