Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Liptauer to ser, a właściwie pasta serowa, którego receptura pochodzi z Liptowa (regionu w północnej Słowacji). Można też spotkać się z określeniem „ser liptowski”. Przed laty zyskał popularność na terenie Austro-Węgier. Dlatego obecnie za tradycyjne danie uznają go nie tylko Słowacy, ale też Węgrzy, Austriacy, Czesi czy Serbowie. Z tych samych powodów istnieje wiele wariantów liptauera i trudno dziś stwierdzić, który z przepisów jest oryginalny. Tłusta pasta twarogowa, najlepiej z sera owczego lub koziego, powinna być dość słona i pikantna. Dominuje w niej smak papryki. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa (zwłaszcza pełnoziarnistego). Często serwuje się go jako przystawkę do piwa czy wina.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 327
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28916
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9022
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 758
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 327
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28916
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9022
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 758
Składniki
Utrzyj masło na puszystą masę i połącz z bryndzą. Jeśli nie masz bryndzy, możesz zastąpić ją tłustym twarogiem.
Posiekaj cebulę, kapary i filety anchois. Dodaj do sera i zblenduj na homogenną pastę.
Połącz twaróg z musztardą, mieloną papryką i kminkiem. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty, dodaj nieco śmietany.
Dopraw pastę twarogową do smaku drobno posiekaną papryczką chili (możesz zastąpić chili sproszkowanym), solą i pieprzem.
Wstaw liptauer do lodówki na 2-3 godziny, by przegryzły się smaki. Podawaj w temperaturze pokojowej.