Do góry

Przekąski Przepis na:

Łódeczki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Łódeczki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4424

Dodano:

Odsłon: 9560

Świetny pomysł na domową imprezę, bardzo pożywna i efektowna przekąska. Można przygotować ją wcześniej, a gdy goście już przyjdą wystarczy zapiec w piekarniku :)

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obie cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko podsmażyć na rozgrzanym oleju.

  2. Paprykę umyć, wykroić gniazdo i pokroić w kostkę.

  3. Pokrojoną paprykę dorzucić na patelnie i chwilę podsmażyć.

  4. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wrzucić na patelnie i smażyć, aż mięso się zetnie.

  5. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią i oregano. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

  6. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na mniej więcej równe kwadraty (wielkość w zależności jakie duże chcemy sakiewki, ja wolę mniejsze), na środek nałożyć farsz mięsno-warzywny, "rogi" kwadratu połączyć ze sobą, tworząc łódeczki (jak na zdjęciu).

  7. Gotowe łódeczki zapiekać w rozgrzanym piekarniku do temp. 180-190 stopni przez ok. 20 min, aż ciasto się zarumieni. Pod koniec pieczenia posypać mozzarellą i poczekać aż ser się rozpuści.

  8. Gotowe danie posypać posiekaną świeżą bazylią.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń