Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-12-2015
Pieczona wieprzowa łopatka idealnie pasuje na świąteczny stół, ale sprawdzi się również jako wędlina na kanapki.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4664
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418321
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4664
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418321
Składniki
Łopatkę umyłem, osuszyłem. W moździerzu roztarłem pieprz i kolendrę. Mieszanką dokładnie natarłem mięso ze wszystkich stron. Włożyłem do mocnego worka foliowego, wlałem sos sojowy. Czosnek pokroiłem na plasterki, które wraz z 2 gałązkami rozmarynu dodałem do mięsa. Marchewki umyłem, osuszyłem, obrałem, a następnie pokroiłem na grubsze plastry na ukos. Również dodałem do łopatki. Wsypałem jeszcze ziele angielskie i całość podlałem 2 łyżkami oliwy. Zamknąłem worek, wymasowałem przez folię mięso i wstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia po wyjęciu z worka oczyściłem mięso z plastrów czosnku i rozmarynu. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i przesmażyłem mięso z każdej strony. Rozgrzałem piekarnik do 170 stopni C. Na dno brytfanki wylałem troszkę oleju, położyłem połowę marchewek i część czosnku , ułożyłem na tym mięso. Dołożyłem resztę marchewek, czosnku i to co zostało z marynaty. Całość oblałem 2 łyżkami miodu, przykryłem i piekłem półtora godziny. Ostatnie 10 minut zapiekałem bez pokrywki, aby płyn odparował a mięso się zrumieniło. Po przestudzeniu podałem mięso na zimno