Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś w cieście francuskim z porem w nieco innym wydaniu. Tak podany może być ozdobą nie tylko świątecznego stołu.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 290
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 235
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1356
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 290
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 235
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1356
Składniki
Por pokrój w małe kawałki i usmaż na patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków. Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz. 1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem. Schować do lodówki. Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki. Rozłóż je w odległości 2 cm od siebie. Zrób pętelkę w dolnym ruloniku i przeciągnij ją przez środek wyższego rulonika, tak aby utworzyć drugą pętelkę. Powtórz proces aż do końca rulonów.
Ciasto w kształcie ryby przełóż razem z papierem na blachę z piekarnika. Na wierzch ułóż pory. Umieść siatkę z drugiego ciasta na środku ryby i rozsuń ruloniki. Pomiędzy rulony rozłóż kawałki łososia. Pomidorka umieść w górnej pętelce. Sąsiadujące dwa boczne rulony zwiń w spiralę i dwa dolne na ogonie.
Potem zwiń pozostałe rulony. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 210 C około 25 minut.
Z wycinków zostanie nam sporo ciasta francuskiego. Wystarczy na jeszcze jedną porcję łososia ale już normalnie zwijanego. Teraz już tylko cieszyć się z jedzenia.