Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16494
Dodano: 28.11.2020
Odsłon: 7217
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Por pokrój w małe kawałki i usmaż na patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków.
Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz.
1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem.
Schować do lodówki.
Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki.
Rozłóż je w odległości 2 cm od siebie.
Zrób pętelkę w dolnym ruloniku i przeciągnij ją przez środek wyższego rulonika, tak aby utworzyć drugą pętelkę.
Powtórz proces aż do końca rulonów.
Ciasto w kształcie ryby przełóż razem z papierem na blachę z piekarnika.
Na wierzch ułóż pory.
Umieść siatkę z drugiego ciasta na środku ryby i rozsuń ruloniki.
Pomiędzy rulony rozłóż kawałki łososia.
Pomidorka umieść w górnej pętelce.
Sąsiadujące dwa boczne rulony zwiń w spiralę i dwa dolne na ogonie.
Potem zwiń pozostałe rulony.
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w 210 C około 25 minut.
Z wycinków zostanie nam sporo ciasta francuskiego. Wystarczy na jeszcze jedną porcję łososia ale już normalnie zwijanego.
Teraz już tylko cieszyć się z jedzenia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 30 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 28 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Efekt końcowy za... Zarąbisty hihi. Choć wcześnie to mi trochę Obcego przypominało hehe.Fajny przepis, bo lubię ryby i ... Obcego też ;p Odpowiedzi: 2 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz