Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś w cieście francuskim z porem w nieco innym wydaniu. Tak podany może być ozdobą nie tylko świątecznego stołu.
Por pokrój w małe kawałki i usmaż na patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków.
Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz.
1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem.
Schować do lodówki.
Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki.
Rozłóż je w odległości 2 cm od siebie.
Zrób pętelkę w dolnym ruloniku i przeciągnij ją przez środek wyższego rulonika, tak aby utworzyć drugą pętelkę.
Powtórz proces aż do końca rulonów.
Ciasto w kształcie ryby przełóż razem z papierem na blachę z piekarnika.
Na wierzch ułóż pory.
Umieść siatkę z drugiego ciasta na środku ryby i rozsuń ruloniki.
Pomiędzy rulony rozłóż kawałki łososia.
Pomidorka umieść w górnej pętelce.
Sąsiadujące dwa boczne rulony zwiń w spiralę i dwa dolne na ogonie.
Potem zwiń pozostałe rulony.
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w 210 C około 25 minut.
Z wycinków zostanie nam sporo ciasta francuskiego. Wystarczy na jeszcze jedną porcję łososia ale już normalnie zwijanego.
Teraz już tylko cieszyć się z jedzenia.
Łosoś jest bardzo smaczny w każdej postaci. Moja propozycja to łosoś marynowa...
Odsłon: 5455
Aromatyczny łosoś z warzywami poleca się na piątek! Szybkie danie, które przy...
Odsłon: 1761
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51016
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 26
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 153
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 368
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51016
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 26
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 153
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 368
Składniki
Por pokrój w małe kawałki i usmaż na patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków. Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz. 1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem. Schować do lodówki. Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki. Rozłóż je w odległości 2 cm od siebie. Zrób pętelkę w dolnym ruloniku i przeciągnij ją przez środek wyższego rulonika, tak aby utworzyć drugą pętelkę. Powtórz proces aż do końca rulonów.
Ciasto w kształcie ryby przełóż razem z papierem na blachę z piekarnika. Na wierzch ułóż pory. Umieść siatkę z drugiego ciasta na środku ryby i rozsuń ruloniki. Pomiędzy rulony rozłóż kawałki łososia. Pomidorka umieść w górnej pętelce. Sąsiadujące dwa boczne rulony zwiń w spiralę i dwa dolne na ogonie.
Potem zwiń pozostałe rulony. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 210 C około 25 minut.
Z wycinków zostanie nam sporo ciasta francuskiego. Wystarczy na jeszcze jedną porcję łososia ale już normalnie zwijanego. Teraz już tylko cieszyć się z jedzenia.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Muffinki śniadaniowe
Przekąski
Wątróbka zapiekana w jabłkach
Przekąski
Ziemniaczki zapiekane z twarożkiem
Przekąski
Rolada gołąbkowa z mięsem, kaszą i dodatkami
Muffinki śniadaniowe
Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer. Były już muffinki z jeż...
Odsłon: 21
Wątróbka zapiekana w jabłkach
Wątróbka drobiowa zapiekana w jabłku smakuje wybornie.
Odsłon: 86