Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawior po żydowsku to nic innego jak pasztet lub pasta z kurzych wątróbek. Pierwszy raz spotkałam się z tym specjałem w pewnej restauracji z żydowskim menu. Był on podany w formie przystawki/ przekąski, jako sałatka. Wszystkie składniki były drobniutko posiekane i do tego wymieszane ze świeżym koprem i szczypiorkiem. Idealnie sprawdzi się również jako smarowidło na kanapki, które zapakowane z dodatkiem ogórka kiszonego sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły :)
patelnia, maszynka do mielenia mięsa
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
Składniki
Na patelni dobrze rozgrzać olej. Wrzucać wątróbki uważając, aby nie poparzyć się pryskającym olejem! Najlepiej mieć przygotowana pokrywkę i przykryć tylko w połowie, aby wątróbki nie zaczęły się dusić, tylko smażyć. Nie mieszać w trakcie smażenia, przekręcić na drugą stronę dopiero kiedy się zrumienią.
Wyłożyć na talerz i na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulkę zmniejszając ogień pod patelnią, dodać masło. Cebulka puszczając sok zabierze nam cały smak z patelni. Kiedy cebulka się zeszkli włożyć do niej ponownie usmażoną wątróbkę i jeszcze chwilę pod przykryciem dusić ( ok. 5 min ) Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wszystkie składniki można zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać i utrzeć. Masę posolić i popieprzyć do smaku. Można dodać dowolną zieleninę. Podawać z dodatkiem grzanki i kiszonego lub konserwowego ogórka.