Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli potrzebujesz bardzo eleganckiej i efektownej (choć niekoniecznie taniej) przystawki, która zrobi wrażenie na twoich gościach – te pieczone małże świętego Jakuba będą ciekawym rozwiązaniem. Potrzebujesz przegrzebków dobrej jakości, odrobiny masła, cytryny i kilka ząbków czosnku. Podanie jest równie proste jak przygotowanie przekąski. Najlepiej sprawdzi się świeża bagietka lub inne, miękkie pieczywo. Dla zachowania dobrego stylu dania, zaserwuj małże świętego Jakuba na muszlach.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1400
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1400
Składniki
Powyższy przepis obejmuje porcję dla jednej osoby. W zależności od potrzeb, zwiększ wymaganą ilość składników. Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj metalową foremkę do muffinków. Małże świętego Jakuba opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, następnie umieść na muszli, a tę ustaw na otworach foremki do muffinków.
Cytrynę pokrój w ósemki, a czosnek obierz i drobno posiekaj. W patelni lub garnku rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i szczyptę soli. Przesmażaj, aż czosnek będzie aromatyczny, lecz uważaj, aby go nie przypalić. Masłem czosnkowym równomiernie polej przegrzebki. Wstaw foremkę do pieca i trzymaj ok. 5-7 minut. W trakcie pieczenia możesz obrócić małze na drugą stronę za pomocą szczypiec.
Wyjmij formę z muffinami z piekarnika. Posyp przegrzebki świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu z cząstkami cytryny na boku. Pamiętaj, aby przed zjedzeniem małż świętego Jakuba polać je odrobiną soku z cytryny.