Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli potrzebujesz bardzo eleganckiej i efektownej (choć niekoniecznie taniej) przystawki, która zrobi wrażenie na twoich gościach – te pieczone małże świętego Jakuba będą ciekawym rozwiązaniem. Potrzebujesz przegrzebków dobrej jakości, odrobiny masła, cytryny i kilka ząbków czosnku. Podanie jest równie proste jak przygotowanie przekąski. Najlepiej sprawdzi się świeża bagietka lub inne, miękkie pieczywo. Dla zachowania dobrego stylu dania, zaserwuj małże świętego Jakuba na muszlach.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52587
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52587
Składniki
Powyższy przepis obejmuje porcję dla jednej osoby. W zależności od potrzeb, zwiększ wymaganą ilość składników. Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj metalową foremkę do muffinków. Małże świętego Jakuba opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, następnie umieść na muszli, a tę ustaw na otworach foremki do muffinków.
Cytrynę pokrój w ósemki, a czosnek obierz i drobno posiekaj. W patelni lub garnku rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i szczyptę soli. Przesmażaj, aż czosnek będzie aromatyczny, lecz uważaj, aby go nie przypalić. Masłem czosnkowym równomiernie polej przegrzebki. Wstaw foremkę do pieca i trzymaj ok. 5-7 minut. W trakcie pieczenia możesz obrócić małze na drugą stronę za pomocą szczypiec.
Wyjmij formę z muffinami z piekarnika. Posyp przegrzebki świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu z cząstkami cytryny na boku. Pamiętaj, aby przed zjedzeniem małż świętego Jakuba polać je odrobiną soku z cytryny.