Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabawne marchewki z ciasta francuskiego to dobry pomysł na przyjęcie dla dzieci lub podwieczorek. Taka surową marchewkę dzieci zjedzą bez mrugnięcia okiem.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4839
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4839
Składniki
Rolkę ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. Następnie rozwijamy, wyrównujemy w razie potrzeby i wykrajamy trójkąty. Można sobie poradzić i pociąć ciasto w pasy, a następnie trójkąty( marchewki będą wtedy równej długości). Wąski brzeg trójkąta nacinamy kilkakrotnie. Ciasto można posmarować mlekiem lub żółtkiem. Następnie marchewki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do złotego koloru, około 15 minut.
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, wyjmujemy i różyczki rozdzielamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
Ochłodzone ciasto francuskie smarujemy serkiem i kładziemy marchewkę imitując korzeń oraz brokuły w miejscu naci. Posypujemy pieprzem, solą i gotowe. Smacznego!